Spring naar inhoud

Bollengebied

In de zomer van 2024 vroegen we wat jouw wensen voor de binnenduinrand zijn. Deze hebben we naast de verplichtingen gelegd die opgedragen worden vanuit Europa en het Rijk. Wat meteen duidelijk werd is dat er te weinig ruimte is om alles een plek te geven. Daarom is gekeken op welke plekken er keuzes gemaakt moeten worden. Hier zijn kansen en dilemma's in beeld gebracht en is gekeken naar mogelijke richtingen voor de toekomst van de binnenduinrand.    

Op 1 juli heeft er een inloopavond plaatsgevonden in de Fablo tennishal in Haarlem. Tijdens deze avond zijn deze mogelijke richtingen (ontwikkelrichtingen) getoond. Dit zijn geen definitieve plannen. Ze helpen om in kaart te brengen wat er mogelijk is qua gebruik van het gebied in de toekomst, welke belangen er spelen en wat de consequenties van keuzes zijn voor bijvoorbeeld landbouw, natuur of recreatie. We zijn benieuwd of we de consequenties volgens jou goed in beeld hebben gebracht en of je daar aanvullingen op hebt.

Wat is er eerder ingebracht door de omgeving?

Klik hier om terug te lezen wat er eerder is ingebracht door de omgeving. Hier lees je de korte samenvatting:

  • Veel mensen hebben gereageerd op de plannen voor de toekomst van het Bollengebied.
    Er is veel aandacht voor het huidige gebruik van het land én het landschap zelf. Een veelgehoorde wens is: laat het gebied blijven zoals het is. Mensen vinden het landschap bijzonder, mooi en typisch Nederlands. De bollenteelt hoort daarbij en wordt gewaardeerd als onderdeel van het cultuurhistorische landschap.
  • Sommige bewoners zeggen: dankzij de bollenteelt blijft hun kelder droog. Ondernemers willen de teelt graag verduurzamen, zolang hun bedrijf kan blijven bestaan. Maar er zijn ook zorgen over de invloed van de teelt op de waterkwaliteit, vooral in de Leidsevaart.
  • Ook paardenhouderijen zijn belangrijk. Ze zijn al eeuwen onderdeel van de streek. Ze horen bij de cultuur en zorgen voor werk, sport, therapie en educatie. Kinderen leren er omgaan met dieren en krijgen verantwoordelijkheid.
  • De camping Vogelenzang is kleinschalig en geliefd. Mensen maken zich zorgen over uitbreidingsplannen. Ze vrezen dat de camping verandert in een villawijk met permanente bewoning. Ook maken ze zich zorgen over extra verkeer en schade aan de natuur. Sommigen vragen zich af of de plannen passen binnen de regels voor dit gebied.
  • De recreatiedruk in het gebied is groot. Fietsen langs de Vogelenzangseweg is nu al onveilig. Ook op de Vogelenzangseduinweg in de Amsterdamse Waterleidingduinen is het erg druk.
  • De wens om het rustige, groene landschap te behouden, leeft sterk. Tegelijk zijn er spanningen met doelen voor natuurherstel, waterkwaliteit, recreatie en biodiversiteit.

Ontwikkelrichting Bollengebied

  • De provincie wil 47 hectare kruiden- en faunarijk grasland aanleggen. Dat hoort bij de natuurdoelen (NNN) en is goed voor de biodiversiteit.
  • Het gebied moet schoner en beter bestand zijn tegen klimaatverandering. Daarvoor moeten we de waterkwaliteit verbeteren, het grondwater beschermen en beter omgaan met verzilting.
  • Er komt meer Groen-Blauwe Dooradering (GBDA).Dat is goed voor het water, het landschap én recreatie.
  • De cultuurhistorie biedt kansen. We kunnen historische lijnen gebruiken als basis voor de inrichting. Ook kun je hier extra ruimte maken voor wandelen buiten het Natura 2000-gebied, bijvoorbeeld via ommetjes.
  • In het zuiden van Vogelenzang is diepe kwel aanwezig. Hier is geen NNN-doel. Toch zijn er kansen voor natte natuur, maar die zijn technisch lastig. Er is veel water nodig, schone grond én goede verbinding met andere natuurgebieden. Droge natuur kan wel, maar daar ligt geen opgave.
  • Bollenteelt heeft nu veel invloed op de waterkwaliteit. De doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) worden nog niet gehaald. Uiterlijk in 2027 moet de bollenteelt de uitstoot naar het water flink verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door natuurvriendelijke oevers aan te leggen en minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
  • Recreatie-uitbreiding, zoals op de camping, moet goed worden getoetst. Bijvoorbeeld op de gevolgen voor het landschap, het Natura 2000-gebied en verkeersdrukte.
  • Het recreatief netwerk naar de Waterleidingduinen moet sterker worden. In de duinen mag alleen gewandeld worden, geen fietsen.
Lees de uitgeschreven tekst

Het BPL (Bijzonder Provinciaal Landschap) omvat restanten van het strandwallen- en strandvlaktenlandschap en is aangewezen vanwege zijn bijzondere landschappelijke, aardkundige, ecologische of cultuurhistorische waarde, en het te behouden van zichtlijnen. Ontwikklingen rond N2000 en in het Bijzonder Provinciaal Landschap. Een mogelijke uitdaging is de toename van recreatiedruk en verkeersoverlast door de uitbreiding van de camping naast het N2000 gebied. Tevens kan woningbouw een effect hebben op de stikstofdepositie op het gebied. Deze ontwikkeling strookt tevens niet met de waarden vastgelegd in het BPL.

Oppervlaktewater polder en boezem krijgt te maken met verzilting. Visie is nodig op hoe hiermee om te gaan, bijv. door lokaal meer zoet water te bergen of vast te houden. Opgave voor het klimaatbestendig inrichten van droogtegevoelige natuur en het vasthouden van gebiedseigen water.

Het is belangrijk om in lokale recreatiebehoeften te voorzien, bijv. met ommetjes Kwelindicatoren (Hydrologisch onderzoek, Tauw 2024)

Verbeteren van het watersysteem en waterkwaliteit van KRW wateren (zoals Leidsevaart) door natuurlijke inrichting van sloten bovenstrooms. Transitie bollenteelt. Om doelen van waterkwaliteit en biodiversiteit (KRW) te halen is emissieloze bollenteelt noodzakelijk. Beoogd NNN met ambitietype Kruiden- en faunarijk grasland (N12.02) is realiseerbaar op de Agrarische graslanden (Basisregistratie gewassen). De begrensde NNN op Agrarische graslanden (Basisregistratie gewassen) zijn niet kansrijk voor grondwaterafhankelijke natte natuurtypen. Hier is extensivering i.c.m. groenblauwe dooradering of het realiseren van drogere natuurtypen aan de orde.

Mogelijke richtingen en gevolgen

De ontwikkelrichting voor dit gebied vraagt om keuzes. Die keuzes hebben gevolgen voor het gebruik van het land. Er zijn twee mogelijke richtingen voor de toekomst van het gebied. Helaas is een keuze niet zonder gevolgen.

  • Richting 1:  Is om meer droge natuur te maken, zoals kruiden- en faunarijk grasland binnen het NNN-gebied. In dat geval is vee- en paardenhouderij niet meer mogelijk. De hectares NNN worden dan volledig ingericht. Dit zorgt voor minder stikstof in het Natura 2000-gebied. Maar er zijn ook nadelen. Agrariërs kunnen het landschap en de cultuurhistorische elementen niet meer beheren. Ook verdwijnt de paardenrecreatie uit het gebied.
     
  • Richting 2:  is om het NNN deels of niet te realiseren, maar wél in te zetten op de aanleg van Groenblauwe Dooradering (GBDA). Vee- en paardenhouderij kunnen dan blijven bestaan, al moet dat wel minder intensief. Er zijn juridische gevolgen, omdat het NNN-doel dan niet volledig wordt gehaald. Daarom moet worden gezocht naar andere manieren om de natuurdoelen te halen. De paardenrecreatie blijft dan deels behouden. Ook kunnen agrariërs bijdragen aan het beheer van het landschap. Wel vraagt de aanleg van GBDA ruimte langs watergangen. De afname van stikstof is in deze optie kleiner dan in de eerste.

No regret-maatregelen

Een no-regret maatregel is een slimme actie die je kunt doen, die altijd iets oplevert, geen grote risico’s heeft en later geen spijt veroorzaakt, wat er ook gebeurt. Voor dit gebied zijn de volgende no-regret maatregelen gevonden. 

  • Verbeter de fietsroute rond de Waterleidingduinen (niet erdoorheen). Maak het recreatief netwerk veiliger, ook bij de N206. Zorg voor meer wandelmogelijkheden en veilige ommetjes.
     
  • Ga in gesprek met ondernemers. Bespreek hun toekomst en kijk naar nieuwe verdienmodellen. Misschien zijn er andere manieren om doelen te halen tussen duinen en strandwal.

Laat hieronder je reactie achter

Maak jij je ergens zorgen over? Missen we belangrijke dingen? Of zie je juist positieve kanten aan de
beschreven richtingen voor de toekomst? We horen graag wat jij hiervan vindt.

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Ad Bakker | 4 juli 2025 17:20

Ik kies voor richting 1. Er is te vaak weggekeken van de toekomst

Reageren


Ilse Miedema | 4 juli 2025 18:10

Ik steun richting 1. Mbt bollengebied: Een gedeelte van de nieuwe natuur kan beter op plaatsen met veel kwelwater komen, binnen hetzelfde deelgebied. In de omgeving van natuurgebied Buitenplaats Leyduin is veel schoon kwelwater aanwezig, maak daar weilanden voor orchideeën en vlinders. Maak bij Santpoort meer natte natuur, zoals hooilanden. Hier komt veel schoon kwelwater uit de duinen naar boven. Maak bij Vogelenzang meer droge natuur. En stop daar bemesting.

Reageren


Wout van der Werf | 4 juli 2025 18:12

Richting 1, meer natuur maar wel kijkend naar het landschap en gebruikmakend van plaatsen waar binnen dit gebied veel kwelwater omhoog komt. Dat biedt kansen om bloemrijke graslanden met orchideeën aan te leggen wat weer goed is voor bestuivende insecten die momenteel hard in aantallen afnemen: solitaire bijen, hommels en vlinders.

Reageren


Marc Janssen | 5 juli 2025 11:36

Langs de binnenduinrand ligt al langer de wens om hier een hydrologische buffer aan te leggen om natuurherstel in de duinen mogelijk te maken en een overgang te creeeren tussen bollenteelt en natuur. De graslanden bij De Zilk lenen zich goed voor de ontwikkeling van kruiden- en faunarijk grasland en een blauwe dooradering.

Reageren


Martin Wassen | 5 juli 2025 10:58

Ik kies voor richting 1. In het bollengebied is verbetering van de waterkwaliteit goed voor mens, dier en plant. Beter gebruik van de kwel en vasthouden van kwelwater is daarbij essentieel. Dit is uitstekend water voor de ontwikkeling van vochtige en natte natuur, met meer biodiversiteit.

Reageren


coby Roestenburg | 5 juli 2025 13:32

Meer natuur is noodzaak, zeker in randstedelijke gebieden

Reageren


Hans Hutten | 5 juli 2025 14:42

ook hier voorkeur voor Richting 2

Reageren


Remco Breebaart | 6 juli 2025 08:56

Richting 1 heeft mijn voorkeur.

Reageren


Remco Breebaart | 6 juli 2025 08:56

Richting 1 heeft mijn voorkeur

Reageren


louis van Haaster | 6 juli 2025 10:29

wij kiezen voor het gebruik zoals het nu is. de bollenteelt behouden in het gebied. de weilanden behouden in het gebied met hu huidige functie. de provincie legt de huidige gebruikers allerlei maatregelen en verplichtingen en verboden op in uw nieuwe plannen. dit kan een ondernemer niet meer aan. de bollenteelt is al jaren heel hard op weg naar emmissie-arm telen. die lukt met vallen en opstaan. de provincie moet deze telers dan wel de tijd geven om emissie-arm telen te bereiken .

Reageren


louis van Haaster | 6 juli 2025 10:36

als de provincie een blauwe lijn trekt op \- 500 meter van het duingebied waarbinnen dan allerlei nieuwe regels gaan tellen voor de bollenteelt dan zegt zij eigenlijk tegen de telers : rot maar op, we willen jullie hier niet meer. !!!! dan kan de provincie een grote planschade claim van de telers verwachten. zij zitten hier al meer dan 100 jaren, zij hebben ook rechten. de provincie speelt dit spel van het verkrijgen van de hele binnenduinrand erg sluw. dit is een uitrookbeleid.

Reageren


louis van Haaster | 6 juli 2025 10:42

de provincie heeft in de persoon van de vorige gedeputeerde mevr Rommel de bollenkwekers verzekerd dat de NNN niet over hun percelen zou worden gelegd . nu hebben de huidige planmakers verzonnen dat er dan wel een lijn getrokken wordt op +\- 500 mtr van de duinvoet waarvoor de kwekers allerlei beperkingen wordt opgelegd om bollen te kunnen telen . dit is verkapte annexatie van het gebied walchelijk

Reageren


louis van Haaster | 6 juli 2025 10:50

de planmakers van dit verwerpelijke plan denken dat de bollentelers binnen een paar jaar kunnen veranderen van gewone kwekers naar bioboeren. dit is een utopie. bollentelen kan niet zonder ondersteunende chemie, en de verwachtte biologische middelen worden door onze overheid massaal tegengehouden. dit geldt overigens ook voor de hele land en tuinbouw, we willen met zn allen goedkoop voedsel , bij de teelt hiervan wordt chemie gebruikt.

Reageren


louis van Haaster | 6 juli 2025 10:59

in dit plan van de provincie wordt gesproken over NNN , over ecologische verbindings-zone's over groen-blauwe dooradering over gebieden waarbinnen het huidige gebruik aan allerlei nieuwe beperkende regels wordt onderworpen. dit moet doorgedrukt worden, dit is allemaal belangrijker dan het huidige gebruik en de huidige bewoners in de ogen van de planmakers. dit alles overziend
constateer ik dat de provincie het hele gebied claimt voor natuur. hoogst verwerpelijk.

Reageren


Joost Majoor | 6 juli 2025 13:26

Ik pleit voor richting 1: meer natuur. Het prachtige Leyduin moet beschermd en verder ontwikkeld worden.

Reageren


Login om verder te gaan

Blijf me betrekken en houd me op de hoogte.






Verversen

Cancel