Spring naar inhoud

Thema's

De provincie, gemeenten, het waterschap en natuurorganisaties willen graag samen met grondeigenaren, brancheorganisaties een vitaal, veilig en aantrekkelijk gebied creëren. Dit betekent dat duurzaamheid, balans tussen verschllende functies, en toekomstbestendigheid centraal staan. We streven naar een binnenduinrand waar wonen, werken, recreëren, natuur en landbouw in balans zijn. 

Samen werken we aan:

  • De biodiversiteit verbeteren
  • Een duurzaam watersysteem
  • Een duurzaam toekomstperspectief voor ondernemers
  • Kwaliteit van het waardevolle landschap
  • Verbeteren van de recreatiemogelijkheden

 

5 Thema’s

Biodivers landschap

Het Natuurnetwerk Nederland (NNN) in de binnenduinrand is nog niet geheel gerealiseerd en de kwaliteit van de natuur in Natura-2000 gebieden heeft te leiden onder te veel stikstof, verdroging, invasieve soorten en grote aantallen recreanten.

Ecologen en hydrologen van de provincie Noord-Holland hebben, in samenwerking met ecologen en hydrologen van het waterschap, gemeenten en terreinbeherende organisaties, een ecologische verkenning geschreven voor Zuid-Kennemerland.

Lees de publiekssamenvatting of de lees de complete ecologische verkenning.

Bodem en water

Door de verandering van ons klimaat neemt risico op wateroverlast, hitte en droogte toe. Zowel op waterkwantiteit als op waterkwaliteit zijn er uitdagingen. Verbetering van de waterkwaliteit is nodig om te voldoen aan de Europese normen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) en is een belangrijke basis voor natuur, ondernemers en de volksgezondheid. De groeiende bevolking brengt ook een groeiende vraag naar drinkwater met zich mee.

Door advies- en ingenieursbureau Tauw is een inventarisatie gemaakt van bestaande gegevens over het water in de binnenduinrand.

Hier lees je de inventarisatie waterhuishouding en de publiekssamenvatting.

Ondernemend landschap

Verschillende typen ondernemers zijn in de binnenduinrand actief. Het gaat met name om agrarische bedrijven, paardenhouderijen en maneges, bollentelers en recreatieondernemers. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan de identiteit van het gebied, het beheer van het landschap en het historisch erfgoed. Een aantal gebieden is aangewezen als NNN-gebied om een netwerk van aaneengesloten natuur in Nederland te realiseren. Grond van ondernemers is hiermee aangewezen als natuur en moet daarmee aan andere eisen gaan voldoen ter realisatie van deze natuur. Hierin is het uitgangspunt dat er ruimte moet zijn voor duurzaam ondernemerschap; dat betekent een onderneming rendabel kan zijn, voldoet aan de wettelijke eisen en in balans is met de draagkracht van de omgeving. 

Cultuurhistorisch landschap

De genoemde opgaven zullen tot veranderingen in het landschap leiden. De opgave is om de kernkwaliteiten, zoals zichtlijnen, openheid in de binnenduinrand, veelzijdigheid en land- en erfgoederen van het Bijzonder Provinciaal Landschap (BPL) te behouden en te versterken. De cultuurhistorische landschappelijke en gebouwde structuren worden beschermd en waar mogelijk verstevigd. 

Recreatie en gezond wonen

Door groeiende bevolking neemt de druk op bestaande recreatievoorzieningen in de kwetsbare duinen toe. Om in de toenemende recreatiebehoefte te voorzien, en tegelijkertijd de duinen te ontzien, ontstaat behoefte aan nieuwe recreatievoorzieningen. Juist ook in de (binnenduinrand)zone tussen duin en stedelijk gebied, waarbij begrippen als ontsluiting, verbinden en bereikbaarheid van belang zijn. 

Login om verder te gaan

Blijf me betrekken en houd me op de hoogte.






Verversen

Cancel