De provincie, gemeenten, het waterschap en natuurorganisaties willen graag samen met grondeigenaren, brancheorganisaties een vitaal, veilig en aantrekkelijk gebied creëren. Dit betekent dat duurzaamheid, balans tussen verschllende functies, en toekomstbestendigheid centraal staan. We streven naar een binnenduinrand waar wonen, werken, recreëren, natuur en landbouw in balans zijn.
Samen werken we aan:
Het Natuurnetwerk Nederland (NNN), het netwerk dat natuurgebieden in Nederland beter met elkaar moet verbinden, is in de binnenduinrand nog niet gereed. Daarnaast staat de natuur in Natura 2000-gebieden onder druk. Er is te veel stikstof in de lucht, de grond is te droog, er zijn planten en dieren die hier niet thuishoren en er komen veel recreanten.
Natuurexperts van de provincie Noord-Holland hebben samen met mensen van het waterschap, gemeenten en natuurorganisaties onderzoek gedaan naar de natuur (ecologische onderzoek) in Zuid-Kennemerland.
Lees de publiekssamenvatting of de lees de complete ecologische verkenning.
Door klimaatverandering is er meer kans op wateroverlast, hitte en droogte. Er zijn problemen met zowel de hoeveelheid als de kwaliteit van het water. De waterkwaliteit moet beter om te voldoen aan de Europese regels van de Kaderrichtlijn Water (KRW). Goed water is belangrijk voor de natuur, voor bedrijven en voor de gezondheid van mensen.
Omdat er steeds meer mensen komen, is er ook meer drinkwater nodig.
Advies- en ingenieursbureau Tauw heeft onderzocht welke informatie er al is over het water in de binnenduinrand.
Hier lees je de inventarisatie waterhuishouding en de publiekssamenvatting.
In de binnenduinrand werken verschillende soorten ondernemers. Denk aan boeren, paardenhouderijen, bollentelers en recreatiebedrijven. Zij zijn belangrijk voor het karakter van het gebied, het onderhoud van het landschap en het bewaren van oude gebouwen en cultuur.
Sommige delen van het gebied zijn aangewezen als NNN-gebied. Dat betekent dat deze grond natuur moet worden en moet voldoen aan speciale regels.
Soms ligt die natuur op grond van ondernemers. Dan verandert er iets voor hun bedrijf. Toch is het belangrijk dat deze ondernemers kunnen blijven bestaan. Duurzaam ondernemen betekent dat het bedrijf geld kan verdienen, zich aan de regels houdt en past bij wat het gebied aankan.
Ontwikkelingen in de binnenduinrand zorgen ervoor dat het landschap zal veranderen. Het is belangrijk om de bijzondere dingen in het landschap te behouden en sterker te maken. Denk aan open stukken land, mooie zichtlijnen, afwisseling in het landschap en oude landgoederen.
De cultuur en geschiedenis van het landschap en de oude gebouwen worden beschermd. Waar dat kan, worden ze nog beter gemaakt.
Doordat er steeds meer mensen komen, wordt het drukker in de duinen. De bestaande plekken voor recreatie raken voller en dat is niet goed voor de kwetsbare natuur.
Om toch genoeg ruimte te hebben voor recreatie én de natuur te beschermen, zijn nieuwe recreatieplekken nodig.
Die kunnen komen in de binnenduinrand, het gebied tussen de duinen en de stad. Daarbij is het belangrijk dat deze plekken goed bereikbaar zijn en goed verbonden worden met andere gebieden.