Spring naar inhoud

Caprera en Overveen

In de zomer van 2024 vroegen we wat jouw wensen voor de binnenduinrand zijn. Deze hebben we naast
de verplichtingen gelegd die opgedragen worden vanuit Europa en het Rijk. Wat meteen duidelijk werd is
dat er te weinig ruimte is om alles een plek te geven. Daarom is gekeken op welke plekken er keuzes
gemaakt moeten worden. Hier zijn kansen en dilemma's in beeld gebracht en is gekeken naar mogelijke
richtingen voor de toekomst van de binnenduinrand.

Op 1 juli heeft er een inloopavond plaatsgevonden in de Fablo tennishal in Haarlem. Tijdens deze avond
zijn deze mogelijke richtingen (ontwikkelrichtingen) getoond. Dit zijn geen definitieve plannen. Ze helpen om
in kaart te brengen wat er mogelijk is qua gebruik van het gebied in de toekomst, welke belangen er spelen
en wat de consequenties van keuzes zijn voor bijvoorbeeld landbouw, natuur of recreatie. We zijn benieuwd
of we de consequenties volgens jou goed in beeld hebben gebracht en of je daar aanvullingen op hebt.

Wat is er eerder ingebracht door de omgeving?

Klik hier om terug te lezen wat er eerder is ingebracht door de omgeving. Hier lees je de korte samenvatting:

  • De gebieden Caprera en Overveen zijn belangrijk voor de mensen die eromheen wonen. Veel mensen komen hier om te wandelen, fietsen of ontspannen. Ze waarderen de natuur, de geschiedenis en de rust.

  • In Caprera kun je op veel plekken recreëren. Dat zorgt voor drukte. Die drukte levert problemen op. Denk aan veel verkeer, minder stilte en overlast op wandelpaden, vooral door loslopende honden. Bewoners willen veilige en aantrekkelijke ommetjes. Ze willen ook betere wandel- en fietsroutes.

  • Er zijn ook zorgen over het water. Het grondwater staat vaak hoog. Dat zorgt voor natte kelders  en andere overlast. Mensen weten niet goed wie dit probleem moet oplossen. Dat zorgt voor spanning.

  • Tegelijk zijn veel bewoners betrokken bij hun buurt. Een voorbeeld is Project Duintuinen. Dit soort projecten helpen de natuur in het gebied. Ze zorgen voor meer soorten planten en dieren.

  • Ook in Overveen is recreatie belangrijk. Jaarlijks komen hier zo’n half miljoen bezoekers. Vooral bij de ingangen Koevlak en ’t Wed is het druk. Het gebied is een belangrijke schakel tussen het binnenland en de zee.

  • Overveen heeft een lange geschiedenis als ‘speelnatuur’. Veel mensen wandelen, fietsen, rennen of rijden paard. De waterplassen maken het extra aantrekkelijk.

  • Net als in Caprera is ook hier het grondwater een probleem. Veel mensen hebben last van natte kelders of kruipruimtes. Deze problemen hangen samen met de wens om het watersysteem natuurlijker te maken. Dat is een doel binnen het Natura 2000-gebied.

Ontwikkelrichting Caprera en Overveen

  • De binnenduinrand van Caprera en Overveen is een belangrijk gebied. Hier komen natuur, recreatie, water en wonen samen. De ontwikkelrichting wil deze functies sterker maken. Er is aandacht voor het klimaat, de natuur en rustige recreatie.
  • Water is hier erg belangrijk. Het grondwater staat vaak hoog. Dat zorgt voor problemen, zoals natte kelders en vocht in huizen. In Caprera willen we de natuurlijke afwatering terugbrengen. Dat doen we via oude duinrellen en een slim watersysteem. We gebruiken weilanden langs de Kennemerweg om tijdelijk water op te vangen. Dit is ook goed voor nieuwe natuur, zoals nat grasland met bloemen. Het past bij de doelen van NNN en Natura 2000.
  • Grondwaterproblemen moeten we oplossen, maar zonder schade aan de natuur. (Belangrijke uitdaging: natuur beschermen én zorgen voor droge voeten.)
  • In beide gebieden komen veel mensen om te wandelen en fietsen. Bij Overveen is het vooral druk bij de Zeeweg en bij de ingangen Koevlak en ’t Wed. We willen de drukte beter verdelen. Dat kan door minder auto’s en meer fietsen en openbaar vervoer. Een recreatiepunt bij station Overveen kan daarbij helpen.  Denk aan horeca en wandelroutes vanaf het station. (Belangrijke uitdaging: minder druk op kwetsbare natuur en bezoekers spreiden.)
  • In Caprera richten we ons vooral op wandelen en het oplossen van overlast, zoals loslopende honden. We willen de bestaande voorzieningen beter maken. Met rust, veiligheid en aandacht voor natuur. (Belangrijk: betere recreatie, sluit aan bij ideeën uit Gedeelde Weelde.)
  • In Caprera is weinig economische druk. Daardoor is er veel ruimte voor natuur en water. In Overveen spelen meer dingen tegelijk: minder stikstof, goede recreatie en betere bereikbaarheid. Zo bouwen we samen aan een sterk landschap, waar natuur, recreatie en wonen elkaar versterken.
Lees de uitgeschreven tekst

De Zeeweg is een lopend traject. Voor de herinrichting liggen ook mogelijkheden om de waterafvoer te verbeteren, mogelijk in combinatie met het herstellen van duinrellen (voor zover bekend niet aanwezig in gebied). Recreatie spreiden door het concentreren bij Koevlak/ ‘t Wed om zo de duinen te ontlasten. De hoge recreatiedruk vormt een spanning met het behoud van de kwetsbare natuur, met name in het Natura 2000-gebied. Meer mensen kunnen leiden tot meer vervuiling, vooral bij zwemwaterlocaties.

Wensen grondwaterstand verschillen. Het N2000 gebied in de duinen nabij Overveen heeft hogere grondwaterstanden nodig ten behoeve van de natuur, tegelijkertijd kan dit zorgen voor grondwateroverlast in aangrenzende gebieden. Het spreiden van recreatiedruk is een prioriteit, met zonering in ontvangstgebieden. Receatieve zonering van natuur; hier wordt een dynamisch ontvangstebied voorgesteld. Er zijn plannen om het recreatieve netwerk van padenstructuren aan te passen, mogelijk door paden te verleggen of samen te voegen. Clusteren van recreatie hier zorgt voor ontlasting van kwetsbare natuur in de omgeving. benut hiervoor bestaande plannen zoals het gemeentelijke Biodiversiteitsplan en de regionale Zuid- Kennemer agenda. Enorme recreatiedruk. Bewoners en gebruikers ervaren knelpunten zoals verkeersdrukte, aantasting van stiltegebieden, en in wandelgebieden zoals Caprera, met name overlast door het uitlaten van honden. Er is een duidelijke behoefte aan ommetjes nabij huis en aantrekkelijkere, veiligere recreatieve verbindingen.

Behoefte aan ommetjes nabij huis.

Beschermd stads- en dorpsgezicht Meertje van Caprera. Er zijn ecologie verbeterende maatregelen gepland langs de oevers. Herinrichten van (verdwenen) duinrellen om water langer vast te houden en beter te laten infiltreren, en benutten van sponswerking van het landschap.

De omgeving ervaart grondwaterstijging, wat met toenemende neerslag vraagt om piekberging en beheersing van afstromend water. Graslanderijen langs de Kennemerweg zijn gereserveerd als waterberging en een stuw bij Caprera wordt onderzocht voor flexibel beheer om wateroverlast stroomafwaarts te voorkomen. Tegen het N2000 gebied aan worden woningen gebouwd onder bouwplan Dennenheuvel

Verschillende potentiële locaties voor woningbouw langs de N208, rond het spoor en naast de N200 in Haarlem. Grote woningbouwopgaven in Haarlem verhogen de druk op dit gebied. Verbeteren bereikbaarheid van het gebied, nu beperken het spoor en de N208 de bereikbaarheid.

Ontwikkeling TOP punt station Overveen. Benutten van treinstations (zoals station Overveen) als “buitenpoorten” om bezoekers te spreiden en te stimuleren met het OV of te fiets te komen in plaats van met de auto. Beoogd NNN gebied met beheertype N15.01 (duinbos) (Monitor Landschap, 2024). Er ligt ook een resterende opgave om graslandpercelen een kwaliteitsimpuls te geven.

Mogelijke richtingen en gevolgen

In tegenstelling tot andere gebieden vraagt de ontwikkelrichting voor dit gebied niet om moeilijke keuzes. Welke
gevolgen zie jij en wil je meegeven bij de uitwerking van de beschreven ontwikkelrichting

No regret-maatregelen

Een no-regret maatregel is een slimme actie die je kunt doen, die altijd iets oplevert, geen grote risico’s heeft en
later geen spijt veroorzaakt, wat er ook gebeurt. Voor dit gebied zijn de volgende no-regret maatregelen
gevonden.

  • Natuur en landschap verbeteren: Gebruik kwelwater of maak kruidenrijk grasland of nat hooiland op gemeentegrond. Dat is goed voor dieren, planten én het landschap.
  • Water vasthouden in het landschap: Voer water niet meteen af. Houd het vast waar dat kan. Dat helpt bij hoog grondwater en is goed voor natuur én bewoners. Bijvoorbeeld: weilanden langs de Kennemerweg gebruiken voor tijdelijk water.
  • Recreatie spreiden en zones maken: Maak duidelijke wandelroutes. Regel waar honden wel en niet los mogen. Zo blijft kwetsbare natuur beschermd.
  • Samenwerken met project Zeeweg: Werk samen aan recreatie, waterbeheer en minder stikstof.
  • Startpunten bij stations (‘buitenpoorten’): Maak het station een fijne plek om je wandeling te beginnen. Zorg voor duidelijke routes naar rustige natuurgebieden.
  • Duinrellen herstellen: Zo kan water weer goed wegstromen. Dat helpt tegen overlast en is goed voor de natuur.

Laat hieronder je reactie achter

Maak jij je ergens zorgen over? Missen we belangrijke dingen? Of zie je juist positieve kanten aan de
beschreven richtingen voor de toekomst? We horen graag wat jij hiervan vindt.

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Ad Bakker | 4 juli 2025 17:20

Ik kies voor richting 1. Er is te vaak weggekeken van de toekomst

Reageren


Ilse Miedema | 4 juli 2025 18:10

Ik steun richting 1. Mbt bollengebied: Een gedeelte van de nieuwe natuur kan beter op plaatsen met veel kwelwater komen, binnen hetzelfde deelgebied. In de omgeving van natuurgebied Buitenplaats Leyduin is veel schoon kwelwater aanwezig, maak daar weilanden voor orchideeën en vlinders. Maak bij Santpoort meer natte natuur, zoals hooilanden. Hier komt veel schoon kwelwater uit de duinen naar boven. Maak bij Vogelenzang meer droge natuur. En stop daar bemesting.

Reageren


Wout van der Werf | 4 juli 2025 18:12

Richting 1, meer natuur maar wel kijkend naar het landschap en gebruikmakend van plaatsen waar binnen dit gebied veel kwelwater omhoog komt. Dat biedt kansen om bloemrijke graslanden met orchideeën aan te leggen wat weer goed is voor bestuivende insecten die momenteel hard in aantallen afnemen: solitaire bijen, hommels en vlinders.

Reageren


Marc Janssen | 5 juli 2025 11:36

Langs de binnenduinrand ligt al langer de wens om hier een hydrologische buffer aan te leggen om natuurherstel in de duinen mogelijk te maken en een overgang te creeeren tussen bollenteelt en natuur. De graslanden bij De Zilk lenen zich goed voor de ontwikkeling van kruiden- en faunarijk grasland en een blauwe dooradering.

Reageren


Martin Wassen | 5 juli 2025 10:58

Ik kies voor richting 1. In het bollengebied is verbetering van de waterkwaliteit goed voor mens, dier en plant. Beter gebruik van de kwel en vasthouden van kwelwater is daarbij essentieel. Dit is uitstekend water voor de ontwikkeling van vochtige en natte natuur, met meer biodiversiteit.

Reageren


coby Roestenburg | 5 juli 2025 13:32

Meer natuur is noodzaak, zeker in randstedelijke gebieden

Reageren


Hans Hutten | 5 juli 2025 14:42

ook hier voorkeur voor Richting 2

Reageren


Remco Breebaart | 6 juli 2025 08:56

Richting 1 heeft mijn voorkeur.

Reageren


Remco Breebaart | 6 juli 2025 08:56

Richting 1 heeft mijn voorkeur

Reageren


louis van Haaster | 6 juli 2025 10:29

wij kiezen voor het gebruik zoals het nu is. de bollenteelt behouden in het gebied. de weilanden behouden in het gebied met hu huidige functie. de provincie legt de huidige gebruikers allerlei maatregelen en verplichtingen en verboden op in uw nieuwe plannen. dit kan een ondernemer niet meer aan. de bollenteelt is al jaren heel hard op weg naar emmissie-arm telen. die lukt met vallen en opstaan. de provincie moet deze telers dan wel de tijd geven om emissie-arm telen te bereiken .

Reageren


louis van Haaster | 6 juli 2025 10:36

als de provincie een blauwe lijn trekt op \- 500 meter van het duingebied waarbinnen dan allerlei nieuwe regels gaan tellen voor de bollenteelt dan zegt zij eigenlijk tegen de telers : rot maar op, we willen jullie hier niet meer. !!!! dan kan de provincie een grote planschade claim van de telers verwachten. zij zitten hier al meer dan 100 jaren, zij hebben ook rechten. de provincie speelt dit spel van het verkrijgen van de hele binnenduinrand erg sluw. dit is een uitrookbeleid.

Reageren


louis van Haaster | 6 juli 2025 10:42

de provincie heeft in de persoon van de vorige gedeputeerde mevr Rommel de bollenkwekers verzekerd dat de NNN niet over hun percelen zou worden gelegd . nu hebben de huidige planmakers verzonnen dat er dan wel een lijn getrokken wordt op +\- 500 mtr van de duinvoet waarvoor de kwekers allerlei beperkingen wordt opgelegd om bollen te kunnen telen . dit is verkapte annexatie van het gebied walchelijk

Reageren


louis van Haaster | 6 juli 2025 10:50

de planmakers van dit verwerpelijke plan denken dat de bollentelers binnen een paar jaar kunnen veranderen van gewone kwekers naar bioboeren. dit is een utopie. bollentelen kan niet zonder ondersteunende chemie, en de verwachtte biologische middelen worden door onze overheid massaal tegengehouden. dit geldt overigens ook voor de hele land en tuinbouw, we willen met zn allen goedkoop voedsel , bij de teelt hiervan wordt chemie gebruikt.

Reageren


louis van Haaster | 6 juli 2025 10:59

in dit plan van de provincie wordt gesproken over NNN , over ecologische verbindings-zone's over groen-blauwe dooradering over gebieden waarbinnen het huidige gebruik aan allerlei nieuwe beperkende regels wordt onderworpen. dit moet doorgedrukt worden, dit is allemaal belangrijker dan het huidige gebruik en de huidige bewoners in de ogen van de planmakers. dit alles overziend
constateer ik dat de provincie het hele gebied claimt voor natuur. hoogst verwerpelijk.

Reageren


Joost Majoor | 6 juli 2025 13:26

Ik pleit voor richting 1: meer natuur. Het prachtige Leyduin moet beschermd en verder ontwikkeld worden.

Reageren


Login om verder te gaan

Blijf me betrekken en houd me op de hoogte.






Verversen

Cancel