Spring naar inhoud

Duin & Kruidberg

In de zomer van 2024 vroegen we wat jouw wensen voor de binnenduinrand zijn. Deze hebben we naast
de verplichtingen gelegd die opgedragen worden vanuit Europa en het Rijk. Wat meteen duidelijk werd is
dat er te weinig ruimte is om alles een plek te geven. Daarom is gekeken op welke plekken er keuzes
gemaakt moeten worden. Hier zijn kansen en dilemma's in beeld gebracht en is gekeken naar mogelijke
richtingen voor de toekomst van de binnenduinrand.

Op 1 juli heeft er een inloopavond plaatsgevonden in de Fablo tennishal in Haarlem. Tijdens deze avond
zijn deze mogelijke richtingen (ontwikkelrichtingen) getoond. Dit zijn geen definitieve plannen. Ze helpen om
in kaart te brengen wat er mogelijk is qua gebruik van het gebied in de toekomst, welke belangen er spelen
en wat de consequenties van keuzes zijn voor bijvoorbeeld landbouw, natuur of recreatie. We zijn benieuwd
of we de consequenties volgens jou goed in beeld hebben gebracht en of je daar aanvullingen op hebt.

Wat is er eerder ingebracht door de omgeving?

Klik hier om terug te lezen wat er eerder is ingebracht door de omgeving. Hier lees je de korte samenvatting:

  • Veel mensen vinden het belangrijk dat het landelijke karakter blijft. Vooral het behoud van vee- en paardenhouderij komt vaak terug. Mensen willen dat deze bedrijven blijven en passen in het landschap. Ze zien ze als onderdeel van de natuur en cultuurhistorie. Er is ook aandacht voor dierenwelzijn, zoals voldoende weidegang.

  • Tegelijk maken anderen zich zorgen over het effect van landbouw op de natuur. Denk aan meststoffen en stikstof. Zij willen minder intensieve landbouw of verplaatsing van bedrijven. Sommigen wijzen ook op grotere vervuilers in de regio, zoals Tata Steel, Schiphol of het circuit van Zandvoort.

  • Water en bodem zijn belangrijke onderwerpen. Mensen willen beter inzicht in hoe het grondwater werkt. Ze noemen veranderingen door het stoppen van drinkwaterwinning. Ook maken ze zich zorgen over verzilting en zeespiegelstijging.

  • Rust en stilte zijn belangrijk voor veel mensen. De recreatie neemt toe. Daarom is er een wens om drukte te spreiden. Maar mensen willen ook dat er minder paden komen, zodat er rustgebieden voor natuur blijven.

  • Verder noemen mensen het belang van cultuurhistorie. Ze willen geen nieuwe villa’s naast erfgoed. Ze vragen om duidelijke communicatie van de provincie. Ook willen ze meepraten over de toekomst van hun bedrijf. En over nieuwe, duurzame manieren om geld te verdienen.

Ontwikkelrichting Duin & Kruidberg

  • In dit gebied komt grondwater vanuit de duinen omhoog. Dat maakt het geschikt voor natte natuur, zoals vochtig hooiland. Dit kan op 31 hectare die nog ingericht moet worden.
  • Andere delen kunnen worden ingericht als kruidenrijk grasland of duinbos. Zo wordt de natuur sterker en de biodiversiteit groter.
  • Op meerdere plekken is verbetering mogelijk. Denk aan herstel van duinrellen, natuurvriendelijke oevers en groene-blauwe structuren.Ook helpt het om wateroverlast tegen te gaan. Dat is belangrijk voor bewoners in het gebied.
  • Recreatie kan beter worden geregeld. Bijvoorbeeld met een fietspad tussen station Santpoort-Noord en station Santpoort-Zuid. Ook kunnen de stations ingericht worden als plek waar bezoekers ontvangen worden.
  • Zo komt er minder druk op de duinen. Ook kunnen fiets- en autoverkeer beter van elkaar gescheiden worden.
  • Belangrijk is dat dit gebeurt met behoud van open ruimte en zichtlijnen. Zo blijft het landschap herkenbaar.
Lees de uitgeschreven tekst

Beoogd NNN gebied met beheertype N10.02 (vochtig hooiland) (Monitor Landschap, 2024). De Agrarische graslanden (Basisregistratie gewassen) rond landgoed Duin en Kruidberg en de Ruïne van Brederode overlappen met de begrenzing van het Natuur Netwerk Nederland. Het verhogen van het Het verbinden van Santpoort- Noord over het spoor met de Binnenduinrand Ommetjes vanuit de wijk creëren (Gedeelde Weelde, 2018)

Realisatie 2 of 3 villa’s gaan in tegen de randvoorwaarden uit het BPL en natuurwaarden.

Verbeteren natuurkwaliteit binnen Natura 2000-gebied grondwaterpeil heeft hier negatieve gevolgen voor het huidig agrarisch landgebruik.

Beoogd NNN gebied met beheertype N15.01 (duinbos) (Monitor Landschap, 2024) Bescherm en behoud zichtlijnen van landhuizen. Ruimtelijke ontwikkelingen op landgoederen enkel mogelijk als deze past bij de oorspronkelijke ruimtelijke opzet en de samenhang met de omgeving.

Natuurontwikkeling die om een vernatting vragen zoals vochtig hooiland gaan niet samen met het huidige verdienmodel van Manege Hofstede de Kruidberg. De vereiste extensivering leidt tot minder dieren en economische problemen.

Inzetten op herstellen van de duinrellen en benutten van de laterale kwelpotentie. Verhoging van het waterpeil kan op korte termijn resulteren in uitspoeling van nutriënten uit de bodem. Ontwikkelen van ecologische verbindingszones met achterland (Gedeelde Weelde, 2018). Kansen benutten voor ecologische stapstenen.

Recreatieve verbinding tussen buitenplaatsen (Gedeelde Weelde, 2018) Kans nieuwe fietsroute (expertsessie 4 juni 2025) Inrichting overgangszone ten gunste van natuurkwaliteit N2000 (500m bufferzone), en kans op aflopen pachtcontract.

Bescherm het Bijzonder Provinciaal Landschap Beoogd NNN gebied met beheertype N12.02 (kruiden- en faunarijk grasland) (Monitor Landschap, 2024)

Verbeteren hub- functie stationsgebied (expertsessie 4 juni 2025) Regionale recreatieve fietsroutes tussen kust en achterland (Gedeelde Weelde, 2018) OV knooppunt ontwikkelen tot recreatieve poort. Recreatie stroomlijnen en spreiden en de natuur te ontlasten door OV-knooppunt te ontwikkelen naar recreatieve poort.

Mogelijke richtingen en gevolgen

De ontwikkelrichting voor dit gebied vraagt om keuzes. Die keuzes hebben gevolgen voor het gebruik van het land. Er zijn drie mogelijke richtingen voor de toekomst van het gebied. Helaas is een keuze niet zonder gevolgen.

  • Richting 1: is om het gebied in te richten als natte natuur, zoals vochtig hooiland. Dan is vee- en paardenhouderij niet meer mogelijk. Deze keuze zorgt wel voor meer biodiversiteit en een betere opvang van water. Ook daalt de stikstofuitstoot. Tegelijk verdwijnen de boeren uit het gebied en komt er een einde aan de paardenrecreatie. Er is dan ook geen beheer meer van het landschap door agrariërs.
  • Richting 2: is droge natuur, zoals kruidenrijk grasland. Ook dan kunnen boeren geen vee of paarden meer houden. De biodiversiteit neemt toe, maar minder dan bij natte natuur. Deze vorm van natuur is ook minder goed bestand tegen droogte of wateroverlast. Net als bij natte natuur vervalt het agrarisch beheer, en verdwijnt de paardenrecreatie.
  • Richting 3: is om géén NNN te realiseren, maar wel te kiezen voor groen-blauwe dooradering (GBDA). In dat geval kunnen vee- en paardenhouderij blijven bestaan, al moet dat dan minder intensief. De provincie moet dan wel op andere plekken zoeken naar ruimte voor het NNN. Boeren kunnen in deze optie mogelijk blijven bijdragen aan de biodiversiteit. Wel is er ruimte nodig langs sloten en in laaggelegen delen van het gebied. Een voordeel is dat het beheer van het landschap en de cultuurhistorie door boeren mogelijk blijft.

No regret-maatregelen

Een no-regret maatregel is een slimme actie die je kunt doen, die altijd iets oplevert, geen grote risico’s heeft en
later geen spijt veroorzaakt, wat er ook gebeurt. Voor dit gebied zijn de volgende no-regret maatregelen
gevonden

  • Herstel van duinrellen, natuurvriendelijke oevers en groene-blauwe structuren. Dat helpt tegen droogte, wateroverlast én verbetert de natuur.
  • Recreatie opvangen in de overgangszone met ommetjes en fietspaden. Dat beschermt de kwetsbare natuur.
  • Natuurverbindingen maken als dat past binnen het huidige gebruik.
  • Natuur verbeteren waar het makkelijk kan. Bijvoorbeeld na afloop van pacht.

Laat hieronder je reactie achter

Maak jij je ergens zorgen over? Missen we belangrijke dingen? Of zie je juist positieve kanten aan de
beschreven richtingen voor de toekomst? We horen graag wat jij hiervan vindt.

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Ad Bakker | 4 juli 2025 17:20

Ik kies voor richting 1. Er is te vaak weggekeken van de toekomst

Reageren


Ilse Miedema | 4 juli 2025 18:10

Ik steun richting 1. Mbt bollengebied: Een gedeelte van de nieuwe natuur kan beter op plaatsen met veel kwelwater komen, binnen hetzelfde deelgebied. In de omgeving van natuurgebied Buitenplaats Leyduin is veel schoon kwelwater aanwezig, maak daar weilanden voor orchideeën en vlinders. Maak bij Santpoort meer natte natuur, zoals hooilanden. Hier komt veel schoon kwelwater uit de duinen naar boven. Maak bij Vogelenzang meer droge natuur. En stop daar bemesting.

Reageren


Wout van der Werf | 4 juli 2025 18:12

Richting 1, meer natuur maar wel kijkend naar het landschap en gebruikmakend van plaatsen waar binnen dit gebied veel kwelwater omhoog komt. Dat biedt kansen om bloemrijke graslanden met orchideeën aan te leggen wat weer goed is voor bestuivende insecten die momenteel hard in aantallen afnemen: solitaire bijen, hommels en vlinders.

Reageren


Marc Janssen | 5 juli 2025 11:36

Langs de binnenduinrand ligt al langer de wens om hier een hydrologische buffer aan te leggen om natuurherstel in de duinen mogelijk te maken en een overgang te creeeren tussen bollenteelt en natuur. De graslanden bij De Zilk lenen zich goed voor de ontwikkeling van kruiden- en faunarijk grasland en een blauwe dooradering.

Reageren


Martin Wassen | 5 juli 2025 10:58

Ik kies voor richting 1. In het bollengebied is verbetering van de waterkwaliteit goed voor mens, dier en plant. Beter gebruik van de kwel en vasthouden van kwelwater is daarbij essentieel. Dit is uitstekend water voor de ontwikkeling van vochtige en natte natuur, met meer biodiversiteit.

Reageren


coby Roestenburg | 5 juli 2025 13:32

Meer natuur is noodzaak, zeker in randstedelijke gebieden

Reageren


Hans Hutten | 5 juli 2025 14:42

ook hier voorkeur voor Richting 2

Reageren


Remco Breebaart | 6 juli 2025 08:56

Richting 1 heeft mijn voorkeur.

Reageren


Remco Breebaart | 6 juli 2025 08:56

Richting 1 heeft mijn voorkeur

Reageren


louis van Haaster | 6 juli 2025 10:29

wij kiezen voor het gebruik zoals het nu is. de bollenteelt behouden in het gebied. de weilanden behouden in het gebied met hu huidige functie. de provincie legt de huidige gebruikers allerlei maatregelen en verplichtingen en verboden op in uw nieuwe plannen. dit kan een ondernemer niet meer aan. de bollenteelt is al jaren heel hard op weg naar emmissie-arm telen. die lukt met vallen en opstaan. de provincie moet deze telers dan wel de tijd geven om emissie-arm telen te bereiken .

Reageren


louis van Haaster | 6 juli 2025 10:36

als de provincie een blauwe lijn trekt op \- 500 meter van het duingebied waarbinnen dan allerlei nieuwe regels gaan tellen voor de bollenteelt dan zegt zij eigenlijk tegen de telers : rot maar op, we willen jullie hier niet meer. !!!! dan kan de provincie een grote planschade claim van de telers verwachten. zij zitten hier al meer dan 100 jaren, zij hebben ook rechten. de provincie speelt dit spel van het verkrijgen van de hele binnenduinrand erg sluw. dit is een uitrookbeleid.

Reageren


louis van Haaster | 6 juli 2025 10:42

de provincie heeft in de persoon van de vorige gedeputeerde mevr Rommel de bollenkwekers verzekerd dat de NNN niet over hun percelen zou worden gelegd . nu hebben de huidige planmakers verzonnen dat er dan wel een lijn getrokken wordt op +\- 500 mtr van de duinvoet waarvoor de kwekers allerlei beperkingen wordt opgelegd om bollen te kunnen telen . dit is verkapte annexatie van het gebied walchelijk

Reageren


louis van Haaster | 6 juli 2025 10:50

de planmakers van dit verwerpelijke plan denken dat de bollentelers binnen een paar jaar kunnen veranderen van gewone kwekers naar bioboeren. dit is een utopie. bollentelen kan niet zonder ondersteunende chemie, en de verwachtte biologische middelen worden door onze overheid massaal tegengehouden. dit geldt overigens ook voor de hele land en tuinbouw, we willen met zn allen goedkoop voedsel , bij de teelt hiervan wordt chemie gebruikt.

Reageren


louis van Haaster | 6 juli 2025 10:59

in dit plan van de provincie wordt gesproken over NNN , over ecologische verbindings-zone's over groen-blauwe dooradering over gebieden waarbinnen het huidige gebruik aan allerlei nieuwe beperkende regels wordt onderworpen. dit moet doorgedrukt worden, dit is allemaal belangrijker dan het huidige gebruik en de huidige bewoners in de ogen van de planmakers. dit alles overziend
constateer ik dat de provincie het hele gebied claimt voor natuur. hoogst verwerpelijk.

Reageren


Joost Majoor | 6 juli 2025 13:26

Ik pleit voor richting 1: meer natuur. Het prachtige Leyduin moet beschermd en verder ontwikkeld worden.

Reageren


Login om verder te gaan

Blijf me betrekken en houd me op de hoogte.






Verversen

Cancel