Hopelijk worden alle belangen zorgvuldig tegen elkaar afgewogen.
Het grondwaterpeil verhogen doet aan als een tijdelijke en kleine pleister op een toekomstig grote, gapende wonde. Het betreft echter wel een pleister welke vele mensen zou treffen in het proces, en dat is zonde. Men kan zich afvragen of alternatieve oplossingen voldoende zijn onderzocht.
Als men de bevolkingsgroei in acht neemt, zou het uitvoeren van dergelijke acties na verloop van tijd eindig zijn. Nederland is tenslotte maar beperkt van formaat.
Ik vraag mij af of in soortgelijke gebieden het grondwaterpeil al is verhoogd, en wat dit doet met de bewoonbaarheid van huizen bijvoorbeeld? En al het overige wat daarmee getroffen wordt, is de impact hiervan wel goed in kaart gebracht?
Wat betreft mogelijke alternatieven, valt te denken aan regenwater opvangen op daken. Drinkwater ‘hergebruiken’ door bijvoorbeeld douchewater, water vanuit de gootsteen of huishoudelijke apparatuur te benutten voor het doorspoelen van toiletten. Ik denk dat er kijkend naar andere landen, genoeg te leren valt.
Immers zijn er vele onderwerpen waar het individu wordt aangesproken op diens bijdrage aan het grotere geheel, maar bij bewust omgaan met (drink)water lijkt dit minder het geval te zijn?
En is het niet interessant om te pionieren op het gebied van zeewater omzetten naar voor ons bruikbaar water? Met het oog op de langere termijn.
Verder is er al veel gezegd en geschreven.
Wat betreft alle doelen hoop ik dat er nog eens goed naar gekeken wordt, door mensen welke de kundigheid, mogelijkheid en bronnen hebben; om zich te verdiepen in de materie en tot nieuwe inzichten te komen, met inachtneming van de verstrekkende gevolgen voor mogelijk aangedane gebieden.